Posts

Showing posts from August, 2012

resepi oreo brownies

Image
dah lama sebenarnya nak post recipe ni tapi......... biasalah... anak dah 3 ni... masa utk diri sendiri dah kurang....

so begini lah resepi nya...

OREO BROWNIES
-- diambil dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/

Bahan-bahannya:

165gm mentega (saya suka guna buttercup)
200gm coklat masakan dicincang (saya guna jenama nona, kalau nak senang, tak yah cincang, ketukkan je coklat masakan yg masih berbalut tu kat meja dari semua arah, sure patah2 kecik2 =dicincang)
3 biji telur
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanilla
100gm gula perang
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
1/8 sudu teh garam (a pinch of salt)
152gm (1 paket kecil) biskut oreo
loyang 8"x8" dialas dan digris (bila dialas senang nak angkat bila dah masak)


Cara-caranya:
1- Panaskan oven pada suhu 180celcius
2- Pukul telur, kuning telur & esen vanilla hingga kembang. (Saya masukkan semua dlm mixer pastu buat step 3)
3- Cairkan mentega atas dapur, padamkan api dan masukkan coklat cincang. Kacau …