Posts

Showing posts from 2012

Rahsia Surah Al-Kausar

Image
--- shared from facebook --



Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat ; diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. ba…

myMetro | Jaga tulang dari muda

Image
myMetro | Jaga tulang dari muda

Peringatan utk diri sendiri juga....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaga tulang dari muda Oleh Faizatul Farlin Farush Khan
ffarlin@hmetro.com.my KAJI selidik yang dijalankan oleh pembekal produk tenusu, Fonterra, mendapati 32 peratus rakyat Malaysia tidak mengambil makanan berkalsium tinggi setiap hari. Lebih dua pertiga pula tidak melakukan senaman secukupnya, lantas mendedahkan mereka kepada risiko osteoporosis dan penyakit lain berkaitan tulang.
Lebih mengejutkan, satu perempat daripada mereka tidak tahu di mana dan bagaimana untuk mendapatkan vitamin D iaitu nutrien penting bagi mendapatkan tulang yang sihat dan kuat.

BERKHASIAT...pilih makanan yang banyak sumber kalsium untuk menguatkan tulang. Osteoporosis yang bermaksud tulang poros, ialah masalah jisim tulang makin berkurangan, lemah, rapuh serta mudah patah dan dalam jangka panjang, postur tubuh penghidapnya membongk…

aiyyooo boleh terlupa lak...

Image
pada satu hari (sila baca dgn intonasi dan gaya "pada zaman dahulu"...pandang ke atas...hahhaha ).... tatkala pulang dari bekerja...setelah seharian jenuh melayan segala soalan users..... saya pun check aa mailbox kat rumah... nak amik surat2 hubby... selalu nya memang ada surat2 beliau je lah yang ada pun.... tetiba... eh eh ada surat utk diri sendiri... terasa gumbira jap walau pun tak tau surat apa kah itu... bila buka tengok dapat ini....
Tengok2 ada voucher utk cookware Jamie Oliver... pastu macam blur...apsal lak dapat ni? sbb takde apa2 surat or dokumen lak dalam envelope tu... semata2 ada voucher je....lama gak termenung memikirkan kenapa dapat voucher....
walaupun agak tempting utk membeli cookware berjenama Jamie Oliver, disebabkan my little home sweet home masih takde kitchen cabinet so macam malas nak memenuhkan ruang dgn barangan yg akan jarang dipakai... so i have to let it go... rezeki kawan2 lain :)

anyway..... hari ni baru teringat nak check kat kuali.com dan…

Tips Dr. Fadhilah Kamsah

Pg td masa nak gi kerja, dengar sessi motivasi kat KL FM... Biasanya kul 7.50pg ada 10 min sessi motivasi (isnin), IT, kesihatan dan kewangan (x ingat lak hari apa )...Tadi dengar dah separuh jln... Tapi dapat gak lah sedikit pedoman... So tulis kat blog ni supaya sentiasa ingat dan juga untuk orang lain tahu gak...
1- kepenatan orang yang bekerja keras  atau rajin bekerja akan mencuci dosa2nya
2- orang yang selalu malas atau ponteng kerja, allah beri peluang cuci dosa dengan sakit yang diberi
3- ibu bapa yang tinggi disiplin bekerja walaupun anaknya tak nampak, anaknya akan jd berdisplin juga
4- kalau ibu bapa tu malas or selalu ponteng kerja, anaknya pun begituSecara logiknya pun, ibu bapa yang jadi idola atau contoh pada anak2.... Contoh yang bagus ditunjukkan jadilah bagus dan juga sebaliknya....
Semoga saya dan suami dapat memberikan contoh yang terbaik kepada anak2 kami....aminnn...

wow...it is already 9 years :)

Image
Time do really flies.... tetiba je (tetiba sangat lah kan) dah 9 tahun menikah dgn hubby.... but this year the date is very special... 12/12/12 perrggghhh nasib baik bukan tahun ke 12 nye anniversary ;)



Dear Sayang,

9 years ago we started this journey of Marriage
The journey of combining our lives as one
The journey of integrating our families
Its not an easy peasy journey
We have been going up and down
we have been moved to the left and right
Sometimes spinning in the same place
Dancing around life's obstacles
But I really enjoy the journey as I have you at my side
Which make my life glorious

Now we are blessed with three gorgeous children
A son who sometimes can speak non-stop (literally)
who I am certain can grow up as a great man as yourself
Two princesses who always be "anak ayah"
who in future would be as beautiful as myself (of course lah kan...hihihi)
and an angel hopefully waiting for us in heaven

I know you are working very hard
To provide the best for me and …

The Big Bad Wolf Sale is here!

Image
The Big Bad Wolf Sale is here! harap2 sempat lah nak singgah ;p


The Big Bad Wolf Sale is here! By ROUWEN LIN
star2@thestar.com.my

Whole lotta books: This is what three million books looks like! Workers were still scurrying around yesterday to get everything ready for today’s 6.30am start of the Big Bad Wolf Sale at The Mines in Sri Kembangan, Selangor. The sale continues until Dec 23. The Big Bad Wolf Sale is back with a record three million titles up for grabs. THE Mines Convention Centre in Seri Kembangan, Selangor, is all set to be a book haven for book lovers from today until Dec 23. The doors to the highly anticipated Big Bad Wolf Sale opened today at 6.30am, and with a 12,500sqm fully air-conditioned hall packed with books priced at 75% to 95% lower than their retail prices, visitors are spoiled for choice. “Amazingly, the world’s biggest English book sale is held not in Britain, Japan, Singapore or the United States. Instead, you find it in Malaysia, a small country with a populat…

Are you happy???

Image
Happiness is very subjective. It is not tangible but pursued by everyone in the world.

As defined in Wikipedia : "Happinessis a mental or emotional state ofwell-beingcharacterized by positive orpleasantemotions ranging fromcontentmentto intense joy.[1]A variety ofbiological,psychological,religious, andphilosophicalapproaches have striven to define happiness and identify its sources. Various research groups, includingPositive psychology, endeavor to apply thescientific methodto answer questions about what "happiness" is, and how we might attain it. Philosophers and religious thinkers often define happiness in terms of living a good life, or flourishing, rather than simply as an emotion. Happiness in this sense was used to translate the Greek Eudaimonia, and is still used in virtue ethicsHappiness economics suggests that measures of public happiness should be used to supplement more traditional economic measures when evaluating the success of public policy."
Since …

Happy 34th Birthday, darling :)

Image
Today you reach another milestone... your 34th birthday :)

You still have a long way to achieve whatever you set your mind on, to live life at its fullest as the saying
"The only time you really live fully is from thirty to sixty. The young are slaves to dreams;
the old servants of regrets. Only the middle-aged have all their five senses in the keeping of their wits. - Hervey Allen"

Anyway.... " Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter. - Mark Twain"


oh by the way i love the card that honda gave you




I only have a small present for you, but the thought is much greater (and much more important , right ???!!! ;) ) Hopefully you like our presents (from me and the kids)


Our kids (Aiman, Erina & Zahira) and me always love you :)

So... selamat hari sukahati :)

ParenThots - Features - Preparing kids to navigate pitfalls of life

Image
Tadi baca article ni kat TheStars ParenThots - Features - Preparing kids to navigate pitfalls of life rasa sungguh berbaloi untuk dishare bersama2...

better kalau I paste kat sini kan... kan... kan....
Jap ek.....


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preparing kids to navigate pitfalls of life28 November 2012Members of the Bites Of Delight children’s music theatre performing at the Children4Change launch ceremony in Kuala Lumpur earlier this month in conjunction with Universal Children’s Day. - Bernama photo

A SINGULAR LIFE
By ASHA GILL

On Nov 20, I had some very special guests in the studio. It was Universal Children’s Day and I had Michelle Wong, director of Childline, and also two sisters, Arya and Alya, in the studio to talk about a forum that took place a couple of days before.

The forum was called Children4Change. It was specifically for children, by children, reporting on topics they felt needed addressin…

!@#$%^&*()_+

Image
baru ari senin.... tapi workload nya stress cam apa je.... dah penat tarik nafas...hembus...tarikkkkkk....hemmmbbbuuussssss....tarikkkk hemmbusss... stilll ada lagi... adalah kurang sket tp still ada....

tak suka betul... mmg lah keje sentiasa banyak.... iyolah kan... keje jd kuli.... kalau jd boss sendiri lain mcm lak stress nya....ni keje mkn gaji... okey lah lagi  kot....

hidup kalau takde stress namanya dah mati.... muahahaha... lawak bangang....

adanya stress lah boleh kita berusaha dgn lebih baik tu pasal org kata stress management bukannya stress elimination....ada banyak cara utk manage stress.... ada cara yg bagus ada cara yg kurang bagus...

salah satu yg kurang bagus... makan ... muahahaha kurang bagus tapi best :)
makan aiskrim ke

Samsung-Chelsea Youth Football Camp 2012 ... part 2

Image
ni adalah sambungan dari Samsung-Chelsea Youth Football Camp 2012 ... part 1

siapakah chef celebrity itu???
.
.
.
.






..
.
.
.
.
.

.

.
.




.
.
.
.
.
..
 .....



...


...


During the certification giving ceremont tu, Chef Anis dah start prepare and practice, rupa2nya kena praktis gak dulu with the organizer (Samsung) and Erina have been a constant audience, start dari nampak Chef Anis kat situ, Erina dah follow je... mentang2 lah Chef Anis tu comel lote...
Walaupun saya tak bermain bola seperti Aiman, tapi.... menunggu tu penat gak... so when the cooking demo tu start memang tak dan dah nak take notes of the recipe... dengan zahira dah ngamuk nya.... 
anyway, saya telah menghantar wakil i.e: Erina yg duduk ngadap Chef Anis bebtul dpan meja Chef Anis telah menyediakan hidangan ayam bakar dgn sayuran steam, dan hidangan biskut  berinti sedap yg senang dibuat tapi tak amik resepi... all those meals were prepared using Samsung microwave within about only half an hour... cepat kan... mmg nampak san…

Samsung-Chelsea Youth Football Camp 2012 ... part 1

Image
Last week, I got invitation by Samsung to participate in Samsung-Chelsea Youth Football Camp 2012, thus I have enrolled my son, Aiman. Actually Aiman is not really a Chelsea fan, he is more to Arsenal (well.... bapa borek anak rintik ;)  ) but I thought this a too good opportunity to just let go.

So on Sunday 11/11/12 (such a nice date) , we went to NPNG Sports Centre at Damansara Damai. Situ rupanya Chelsea nya spot kat Malaysia. Anyway, we reached there at 8.30 in the morning as per the invitation but the actual registration only started at 9. Pffftt... nearly dampen the excitement.


Then the kids were divided into 3 groups according to their age range. Aiman is in the first group with sumijelly's son and the first session is with coach Steven Leonard Shipp (if I am not mistaken). He taught the kids a few tricks during dribble by associating the tricks with Chelsea's player name. It is very fun for the 7 to 9 years old kids. Luckily there is a Malaysian guy helping the coach…

Oh these people.....

Image
Why on earth this person asked her daughter to do workbook on lrt ride?




Can she just let her to enjoy the ride? See the scenery.... Observe all the people... Knowing the places....

Then the (i think around 5 years old) little girl complaint of getting bored with the workbook.... Then the (i assume ) mother keep scolding in a quite stern way (in english)about everything the girl did after that.... In the lrt!!!!

Oh my... Doesn't these people have some conscience that lrt is indeed a public place and ride should be enjoyed by kids... Not the place to do their schoolwork....

Life is a lot more than getting straight A's in exams.
posted from Bloggeroid

resepi oreo brownies

Image
dah lama sebenarnya nak post recipe ni tapi......... biasalah... anak dah 3 ni... masa utk diri sendiri dah kurang....

so begini lah resepi nya...

OREO BROWNIES
-- diambil dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/

Bahan-bahannya:

165gm mentega (saya suka guna buttercup)
200gm coklat masakan dicincang (saya guna jenama nona, kalau nak senang, tak yah cincang, ketukkan je coklat masakan yg masih berbalut tu kat meja dari semua arah, sure patah2 kecik2 =dicincang)
3 biji telur
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanilla
100gm gula perang
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk koko
1/8 sudu teh garam (a pinch of salt)
152gm (1 paket kecil) biskut oreo
loyang 8"x8" dialas dan digris (bila dialas senang nak angkat bila dah masak)


Cara-caranya:
1- Panaskan oven pada suhu 180celcius
2- Pukul telur, kuning telur & esen vanilla hingga kembang. (Saya masukkan semua dlm mixer pastu buat step 3)
3- Cairkan mentega atas dapur, padamkan api dan masukkan coklat cincang. Kacau …

sila bersopan di jalanraya dan juga meja buffet

ari tu gi kenduri kat rumah sedara, sampai2 je baru habis marhaban. so makcik2 marhaban ni pun berduyun2 lah beratur kat meja buffet yg kecik tu. kenduri kecik je so meja buffet pun kecik je. saya sbg tetamu vvip (perahsan sendiri) yg baru datang terus je beratur utk amik makanan gak... lapar dah sebenarnya ;)

depan saya ada 2 org makcik ( A & B) tengah nak amik nasi dan di blkg saya ada sorang lagi (C) turut sambung beratur. tetiba ada sorang makcik yg dah agak tua (lebih 60 tahun rasanya) (D) terus je potong queue. bukan potong queue pun, dia berdiri belakang si C tapi tangan terus amik nasi kira mcm tangan dia over the table lah nak amik nasi  tu... yg A & B dah tengah nak amik lauk, disbbkan meja buffet kecik so ada satu senduk je lah utk setiap lauk, dan org2 mmg amik dari satu side je

akan  tetapi makcik D ni boleh lak dia main amik je senduk tu from the other side of the table (kira dia takyah keliling meja, dia statik satu tempat je) dan amik lauk2 dia. saya dalam hati…

the initiation

Image
last 2 weekend (07.07.12), adik ipar yg ke-3 (anak ke-5 my hubby's sister) kawen. adik ipar yg ke-1 (anak ke-3) kawen tahun 2008 dan adik ipar yg ke-2 (anak ke-4) kawen tahun lepas,2011.

masa tahun 2008, aiman 3 tahun dan erina 2 tahun. sblm adik ipar ke-1 kawen, the then-fiancee tu jarang2 datang rumah MIL. of coz lah kan. so masa kawen tu barulah aiman and erina kenal uncle baru diorg tu. but on the first day itself, aiman dah boleh lanyak2 uncle diorg ni. panjat blkg. main2 skali. that was his way of welcoming the new member of the family.

then last year 2011, aiman dah 6 tahun dan erina 5 tahun. aiman still buat kaedah yang sama for the newest addition in the family.

akan tetapi yg tahun ini, aiman dah tukar method of initiation lah pulak..... no more lanyak2 or physical contact. dia bagi soalan2 dan ayat2 yang sungguh mencabar minda si pengantin baru.... sambil2 dia lalu lalang depan 'the new uncle'
1- "uish....baru kawen dah kaya dah" (sbb pengantin baru pe…

Secret garden

Image
Dah terjebak dah ni.... Dah tersangkut ngan drama korea 'secret garden'
Hehe... Disbbkan rumah tak dipasang astro maka nya terlambat lah sket catch bug drama korea nih... Org lain dah lama terjebak dgn korean drama.... Ni baru terhegeh2 muahahaha....

Anyway buat yg tak tau, secret garden nih sedang ditayangkan kat tv8 kul 8.30mlm isnin hingga jumaat. En. Hubby pun dah tersangkut sama. Skrg ni tgh menahan diri dr tgk online walaupun available.... Still nak tunggu yg kat tv8 walaupun dah dialih suara ke kantonis/mandarin (tak tau sebenarnya yg mana satu). It makes me wondering kenapalah stesen tv tak maintain je bahasa dia in korea sbb subtitle kan ada. Barulah betul2 syok tengok drama korea... Yg kat astro mmg lah belum dialih suara to sbb rumah takde astro kan..... Well.....

 Masih berkira2 nak tgk online ke tak ...... Ishk ishk.... Susah nak decide nih....susah lah sgt kan... Citer secret garden ni camni (okey setelah digoogle)

 The drama tells the story of Kim Joo Won …

fuhhhhh

Image
lama dah tak menulis...
so many things have happened....
so let's begin all over again :)