Posts

Showing posts from 2017

Dupdapdupdap part 1

Image
Hari ni keputusan PSRA keluar.... katanya lah.....

so dah dupdapdupdap beberapa hari tapi MrA nya komen... "mcm tak dapat mumtaz tp kalau dapat mumtaz tu luar biasa tu" ahahaha... ni lah kesan duduk kelas kedua setahun setelah 5 tahun duk kelas pertama... dia macam pasrah je...

tapi hari ni ada meeting penting tak leh nak cuti... half day tengok lah macam mana nanti...



MrA's Graduation

Image
sabtu lepas MrA ada graduasi tahun 6... doludolu sekolah rendah takde graduasi2 ni.... pastu bila borak2 dgn husband dia kata eh tadika dari dulu2 ada graduasi... i kata takde pun.... hari ni baru teringat balik... i tadika kat kampung mmg takde lah graduasi2 ni... husband tadika kat kayel :P

ok back to Mr A's graduation... tahun ni kali ke3 sekolah dia buat kat KGSAAS... oklah tempat dia... not that 5-stars pun... as long as bebudak happy kan... yang penting bebudak ni get a glimpse of feeling macam mana graduation kat universiti tu... so they will berusaha lebih lagi to get at least degree ... insyallah... and also for them to have memories.... memories that some of the parents have captured as per below videos





lagu yg koir ni nyanyi dicipta sendiri oleh cikgu diorang, sir hafiz hassan... dia lah yg main keyboard iring budak2 koir ni... hauntingly beautiful... bila hayati lirik dia leh nangis gak aa hahaha.... hati tisu sangat hahhaa
and i cakap dgn husband... tahun depan we hav…

hubby's romantic side

Image
is not the romantic dinner
is not the romantic date

but
.....

.........................

.............................

...................................







is when he updated my new phone with all those applications that I forgot to install without me asking or complaining at all

is when he arranged all the apps on my phone nicely according to its usage in its own folder


is when he bought my own url as a gift.... major love dear


we are very technical like that

alhamdulillah... best rupanya......

Image
bila kita menang sesuatu yg kita tak jangka... hehehe... kalau lucky draw kat any event pun kita mcm ada berharap2 nak menang kan... tapi bila kita tak harap nak menang and kita menang.... lain mcm skit rasanya... hahahha

anyway alhamdulillah for this... saja2 je pun buat caption tu

thanks to @butterkicap this really make my last monday a very cheerful monday :)

so sekarang kena adjust lak nak gi amik vouchers and to enjoy the vouchers @trfiregrillmalaysia
aishhh bz lak skrg ni.... haishh...

Road to fitness

Image
Antara aktiviti wajib bila balik rumah mertua ialah..... gi jogging (atau realitinya adalah gi jalan2 amik angin pastu makan2 breakfast best2 hahahha)

so satu hari tu kakak ipar kata "jom gi frim" maka beramai2lah gi frim dengan expectation gi jogging.... rupa2nya kakak ipar selaku tour guide @ unofficial family fitness trainer bawa kitorang gi hiking naik bukit kat frim tu.... hiking guna jalan tar je pun....

hoiii dah lah mmg tak cergas .... dgn expectation "jogging sahaja"... memang rasa tak cukup napas lah naik bukit kat frim yang tak berapa tinggi sebenarnya pun... naik turun balik baru lebih kurang 3km je... kecoh je lebih kemengahan tu kan....hahaha

then a few weeks after that... (gila throwback citer diatas) buat repeat trip to frim... barulah rasa tak mengah sangat... pastu bila dah complete turun balik rasa macam "laaaa.... takde lah susah sgt trail ni" hahahha so lepas2 ni kalau gi lagi mmg kena "jogging" masa naik barulah naik diffic…

can u spot the animal?

Image
last week temankan my parents clear out kan tanah kebun sebab semak dah lebih tinggi dari orang hahahaha sampai tak nampak dah pokok buah2an... upah orang guna backhoe je... tu pun amik masa 1 setengah hari... kalau guna kederat sendiri mau 2 minggu pun tak settle
dan jadi field trip utk anak2 tengok sendiri macam mana backhoe tu bekerja walaupun diorg tak sejakun ibunya tengok backhoe tu hahahha.... haruslah kagum kan dalam masa 3 minit 5mpersegi semak tu boleh terus clear nampak tanah je....hahahha
anyway, semalam husband sempat amik gambar seekor binatang yang tengah cuba melarikan diri dari backhoe tu... 
silalah komen kalau nampak binatang tu ye :)

Melaka Bird Park

Image
Satu hari tu dah sampai kat Ayer Keroh... dah habis urusan kat situ dah petang... nak balik KL terus rasa tak berbaloi lak sebab dah sampai Melaka, nak gi sampai Bandar Hilir macam malas je macam panas je macam ramai org je.... so decide nak round2 area Ayer Keroh je...

husband tanak gi Zoo melaka sbb dah panas, binatang semua dah bersembunyi... so dia ajak gi Taman Buaya and I was like "huh? buaya? no no no" so beramai2 lah pegi ke Melaka Bird Park... tempatnya agak tersembunyi ... jalan ke park tu pun macam "eh betul  ke jalan ni"

so dah sampai tu bila tengok2 "oh tak ramai orang" "oh kecik je tamannya"

pastu sempat lah borak2 dgn security guard dia... pastu dia share tips...kalau pakai kad bank rakyat boleh dapat further discount... since kami takde kad bank rakyat... bayar je lah harga normal
RM20 adult
RM15 child 5 years old and below
dan RM10 for birds food

so MissE pun beria2 lah nak pegang birds food tu... disebabkan datang dah petang, bur…

15th October.... Pregnancy and Infant Loss Awareness Day

Image
Just got to know about this today when I read blogpost by Raja Nadia (the founder of Aere... you know those baju yg cantik2 and menutup aurat but slightly high end for me). You can read it here

only people who have gone through this will know and fully understand the impact of feeling the loss

the mothers will feel more as during the loss the hormones are unstable (it is the same during the normal delivery) and the loss is hurting emotionally. without enough support the hurt feeling may lead to depression. it is a very vulnerable state for the mothers. even with enough support from spouse, family and friends, the emotional scar will still be there.

but through the loss I learnt to appreciate more of my loved ones. my husband, my parents, my kids, my family. our time with them is short on this world, but hopefully we will be together again (and forever) in heaven, insyaallah.

Tissue Paper Flower Lollipop

Image
Ni utk simpanan diri sendiri di masa hadapan
Tissue Paper Flower Lollipops | January 28, 2014 | 0 Comments
If you are looking for some flower craft ideas, you may like these super simple but pretty tissue paper flower lollipops.  I recycled old tissue paper from a REAL bunch of flowers I got to make these adorable roses crafts. So easy to make and would be a great little gift to a friend, a flower party favour, a wedding favour even or just a nice sweet Mother’s Day Gift! Tissue Paper Flower Lollipop Materials: a Lollipop4 circular pieces of tissue paper – I used two different sizes (use a glass or small bowl as templates)a little bit of sello tapegreen paperscissors 1) Cut your circles in 2 sizes. 2) Layer them and poke through your lollipop! 3) Scrunch eash individual tissue paper sheet aroud the lollipop. 4) Secure with a little tape.

sel-sel otak berhubung

Image
dinner as much as possible adalah yang dimasak sendiri dan makan bersama2 termasuklah si budak kecik ni, my Mr F, Fateh.

usually kitorang letak dia dalam high chair so dia akan duk diam2 makan or main dgn makanan hahaha... but one day, rasa2nya dia dah kenyang kot... so dia dah tanak duk dalam high chair, so turunkan lah dia walaupun kitorang yang lain ni masih belum habis makan lagi
dia pun main2 kat tepi , "mengemas" surat khabar.... sehelai2 dia sepah2kan... malas nak tegur sebab tgh syok makan lagi... tiba2 dia bising2 kat ibu suh tengok kat suratkhabar pastu dia bising2 cari benda... rupanya2 dia cari bola dia... dan rupa2nya barulah kitorg paham.... 
tergelak-gelak kitorang sekeluarga sebab bila kitorang dah paham yang bola fateh ada dalam gambar kat suratkhabar tu barulah fateh senyum2 ... haish 

milestone 3 2017... UPKK

Image
haishhh mencabar betul tahun ni... Erina pun ada periksa besar... alhamdulillah dah settle semua

tahun ni SRA diorang first time buat UPKK... our main concern for Erina ialah dia ni jenis boleh tidur kat mana2 kalau dah ngantuk so bila exam UPKK ni waktu petang memang expect dia akan tertidur lah... so dah siap2 pesan kat dia... habiskan dulu jawab soalan kalau ngantuk sangat, takut kang tak habis jawab dah tertidur sampai ke sudah, habis lah kertas tu

anyway, dia takde drama sangat cuma drama peringkat national ada lah... hahaha tapi rasa lawak lak... kertas soalan UPKK pun diorang nak curi... ni mesti tak pernah tengok kertas ujian anak2... kertas upkk ni lagi senang dari psra... ni erina yang kata

harap2 keputusan erina seperti yang dia rasa lah... nak kata dia belajar work hard sangat pun takde juga tapi adalah sibuk nak study group kat library haishhh remaja sangat

milestone 2 for 2017.... PSRA

Image
1 week break then PSRA lak....

bertabahlah Aiman... hehehe... anyway nasib baik SRA dia ada buat kelas tambahan on the day of the exam jugak. dia gi sekolah kebangsaan kul 7.30 amik kedatangan pastu kul 8 cikgu hantar gi sekolah agama lak...

so stay lah dia di sekolah agama hingga habis exam dlm kul 5 ptg... lunch pun disediakan kira oklah....
not much drama during PSRA... cuma ada 1 hari tu dia beria2 nak cerita...

kisahnya.... utk subjek (yg skrg ibu nya ni dah lupa tapi rasanya tauhid), ada soalan pasal jenis mukjizat... soalan A pasal mukjizat hisiyah (lebih kurang macam tu lah bunyi... rasa2 30 tahun lepas benda ni tak de dalam silibus pun) so dia pun jawab lah dgn penuh keyakinan... soalan B dia baca pengertian makani (again lebih kurang begitulah bunyi nya... maaf kalau salah, cerita ini diceritakan dlm kereta dgn 3 org budak lain yg hendak bercakap juga), pastu dia rasa pelik apsal lak soalan A pasal mukjizat soalan B pasal lain .... tapi takpelah dia tulis je lah jawapan yg …

milestone 1 for 2017.... UPSR

Image
waahhhh anak sulung ku dah besar... dah amik UPSR
alhamdulillah,

setelah berbulan2 kelas tambahan setiap hari sekolah...so Aiman cuma ada masa utk makan, tukar baju dan solat zohor secepat yg boleh di transit sebelum pergi ke sekolah agama lak... takde masa nak duduk2 rehat2

setelah berbulan2 jadual hari sabtu keluarga kami was dictated by jadual KETAM (kelas tambahan)

akhirnya... on 11th to 14th September, Aiman dah selamat menjawab semua kertas UPSR dengan penuh keyakinan... bila tanya semua dia jawab "OK je" walaupun org kata budak nangis lepas paper 2 maths... jawapan dia masih "OK je" so oklah ibu amiklah jawapan tu.... :P

during the week tu, amik cuti utk temankan dia, alhamdulillah sekolah dia dah prepare aktiviti utk ibubapa yg datang... lepas anak2 masuk dewan, parents dijemput baca yassin dan buat solat dhuha and solat hajat together.

every time before each paper, cikgu akan bagi short summary of their lessons... so parents yg datang ni pun turut lah bela…

lamanya

lamanya tak menulis di sini....


sibuk sangat gamaknya



hahaha


busy living my life


hahhahaha



need to jumpstart again this blog....


soon , insyaallah soon....

15 Niat Membaca Al Quran

Image
Terjumpa nota ini dalam simpanan.... tak ingat lak bila...


********************************************************************************
Berkongsi catatan kuliah ustazah Norhafizah Musa minggu ini. 😊

****15 Niat Membaca Al Quran*****


Imam Ibnu Kathir mengatakan "Niat lebih gagah/lebih hebat dari amal itu sendiri". Dengan itu, untuk mendapatkan kehebatan amal, mestilah dengan niat yang hebat hebat. Sebelum membaca Quran, ambillah sedikit masa untuk memperhalusi niat kita atau berdoa untuk mendapatkan apa yang kita niatkan ini. Berniat sebelum membaca Quran dengan pelbagai niat ini akan jauh memberi kesan kepada kehidupan kita secara maknawi atau ganjaran dari sisi Allah Azza Wajalla.

💙1. Niat untuk mendapat syafa'at al-Quran yang bermaksud al-Quran menjadi teman kita, memberi kebaikan dengan izin Allah kepada kita dan membantu kita esok di hari yang kita susah nanti.

Nabi Muhammad saw bersabda: “Bacalah al-Qur’an kerana ia akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi sy…

I gain a ..........

Image
..............


.....................


..............


new bad habit in the midst of keeping up to my resolutions.


The resolution is to read at least 1 book per month. I could not recall which year of "new year resolution" hahahaha

So... I started to read an abandoned book (the book was left behind in the empty cabinet at my office)

Then it becomes a bad habit, because I was hooked to the story, I bought the entire series (and read it of course).... "damn..."said my wallet .... luckily it was only 3 books in the series



So I have completed 3 books as of now but I need to find books that is not in a series hahhahahha

Being a lady

Image
Last week, I had a heart-to-heart talk with my girlfriend. Actually more of her talk to me, I only listened. However we reached a conclusion that even though both of us not a very girlish lady, we still feel hurt by what other people said or do. Hati kering or perempuan yang ganas pun kadang2 ada moment2 hati tissue. Hahahaha

Anyway, it makes me thinking, how do you define being a lady? Then I found this, which I agree 100%.

lamanya........

lamanya.....


tak menulis di sini.....


tak rekodkan anekdot kehidupan.................


banyak yg dah terjadi.....................


banyak yang nak di tulis....................


banyak yang nak di rakam kan disini..................










satu hari nanti lah......

hahahha

bukan bertangguh..........................








tapi masih tak pasti........................


adakah apa yang akan ditulis membawa nilai2 positif atau negatif........................




masih kena sentiasa positif




eh ini lah dah jadi 1 posting
hahahahhahaha