Posts

Showing posts from 2017

15th October.... Pregnancy and Infant Loss Awareness Day

Image
Just got to know about this today when I read blogpost by Raja Nadia (the founder of Aere... you know those baju yg cantik2 and menutup aurat but slightly high end for me). You can read it here

only people who have gone through this will know and fully understand the impact of feeling the loss

the mothers will feel more as during the loss the hormones are unstable (it is the same during the normal delivery) and the loss is hurting emotionally. without enough support the hurt feeling may lead to depression. it is a very vulnerable state for the mothers. even with enough support from spouse, family and friends, the emotional scar will still be there.

but through the loss I learnt to appreciate more of my loved ones. my husband, my parents, my kids, my family. our time with them is short on this world, but hopefully we will be together again (and forever) in heaven, insyaallah.

Tissue Paper Flower Lollipop

Image
Ni utk simpanan diri sendiri di masa hadapan
Tissue Paper Flower Lollipops | January 28, 2014 | 0 Comments
If you are looking for some flower craft ideas, you may like these super simple but pretty tissue paper flower lollipops.  I recycled old tissue paper from a REAL bunch of flowers I got to make these adorable roses crafts. So easy to make and would be a great little gift to a friend, a flower party favour, a wedding favour even or just a nice sweet Mother’s Day Gift! Tissue Paper Flower Lollipop Materials: a Lollipop4 circular pieces of tissue paper – I used two different sizes (use a glass or small bowl as templates)a little bit of sello tapegreen paperscissors 1) Cut your circles in 2 sizes. 2) Layer them and poke through your lollipop! 3) Scrunch eash individual tissue paper sheet aroud the lollipop. 4) Secure with a little tape.

sel-sel otak berhubung

Image
dinner as much as possible adalah yang dimasak sendiri dan makan bersama2 termasuklah si budak kecik ni, my Mr F, Fateh.

usually kitorang letak dia dalam high chair so dia akan duk diam2 makan or main dgn makanan hahaha... but one day, rasa2nya dia dah kenyang kot... so dia dah tanak duk dalam high chair, so turunkan lah dia walaupun kitorang yang lain ni masih belum habis makan lagi
dia pun main2 kat tepi , "mengemas" surat khabar.... sehelai2 dia sepah2kan... malas nak tegur sebab tgh syok makan lagi... tiba2 dia bising2 kat ibu suh tengok kat suratkhabar pastu dia bising2 cari benda... rupanya2 dia cari bola dia... dan rupa2nya barulah kitorg paham.... 
tergelak-gelak kitorang sekeluarga sebab bila kitorang dah paham yang bola fateh ada dalam gambar kat suratkhabar tu barulah fateh senyum2 ... haish 

milestone 3 2017... UPKK

Image
haishhh mencabar betul tahun ni... Erina pun ada periksa besar... alhamdulillah dah settle semua

tahun ni SRA diorang first time buat UPKK... our main concern for Erina ialah dia ni jenis boleh tidur kat mana2 kalau dah ngantuk so bila exam UPKK ni waktu petang memang expect dia akan tertidur lah... so dah siap2 pesan kat dia... habiskan dulu jawab soalan kalau ngantuk sangat, takut kang tak habis jawab dah tertidur sampai ke sudah, habis lah kertas tu

anyway, dia takde drama sangat cuma drama peringkat national ada lah... hahaha tapi rasa lawak lak... kertas soalan UPKK pun diorang nak curi... ni mesti tak pernah tengok kertas ujian anak2... kertas upkk ni lagi senang dari psra... ni erina yang kata

harap2 keputusan erina seperti yang dia rasa lah... nak kata dia belajar work hard sangat pun takde juga tapi adalah sibuk nak study group kat library haishhh remaja sangat

milestone 2 for 2017.... PSRA

Image
1 week break then PSRA lak....

bertabahlah Aiman... hehehe... anyway nasib baik SRA dia ada buat kelas tambahan on the day of the exam jugak. dia gi sekolah kebangsaan kul 7.30 amik kedatangan pastu kul 8 cikgu hantar gi sekolah agama lak...

so stay lah dia di sekolah agama hingga habis exam dlm kul 5 ptg... lunch pun disediakan kira oklah....
not much drama during PSRA... cuma ada 1 hari tu dia beria2 nak cerita...

kisahnya.... utk subjek (yg skrg ibu nya ni dah lupa tapi rasanya tauhid), ada soalan pasal jenis mukjizat... soalan A pasal mukjizat hisiyah (lebih kurang macam tu lah bunyi... rasa2 30 tahun lepas benda ni tak de dalam silibus pun) so dia pun jawab lah dgn penuh keyakinan... soalan B dia baca pengertian makani (again lebih kurang begitulah bunyi nya... maaf kalau salah, cerita ini diceritakan dlm kereta dgn 3 org budak lain yg hendak bercakap juga), pastu dia rasa pelik apsal lak soalan A pasal mukjizat soalan B pasal lain .... tapi takpelah dia tulis je lah jawapan yg …

milestone 1 for 2017.... UPSR

Image
waahhhh anak sulung ku dah besar... dah amik UPSR
alhamdulillah,

setelah berbulan2 kelas tambahan setiap hari sekolah...so Aiman cuma ada masa utk makan, tukar baju dan solat zohor secepat yg boleh di transit sebelum pergi ke sekolah agama lak... takde masa nak duduk2 rehat2

setelah berbulan2 jadual hari sabtu keluarga kami was dictated by jadual KETAM (kelas tambahan)

akhirnya... on 11th to 14th September, Aiman dah selamat menjawab semua kertas UPSR dengan penuh keyakinan... bila tanya semua dia jawab "OK je" walaupun org kata budak nangis lepas paper 2 maths... jawapan dia masih "OK je" so oklah ibu amiklah jawapan tu.... :P

during the week tu, amik cuti utk temankan dia, alhamdulillah sekolah dia dah prepare aktiviti utk ibubapa yg datang... lepas anak2 masuk dewan, parents dijemput baca yassin dan buat solat dhuha and solat hajat together.

every time before each paper, cikgu akan bagi short summary of their lessons... so parents yg datang ni pun turut lah bela…

lamanya

lamanya tak menulis di sini....


sibuk sangat gamaknya



hahaha


busy living my life


hahhahaha



need to jumpstart again this blog....


soon , insyaallah soon....

15 Niat Membaca Al Quran

Image
Terjumpa nota ini dalam simpanan.... tak ingat lak bila...


********************************************************************************
Berkongsi catatan kuliah ustazah Norhafizah Musa minggu ini. 😊

****15 Niat Membaca Al Quran*****


Imam Ibnu Kathir mengatakan "Niat lebih gagah/lebih hebat dari amal itu sendiri". Dengan itu, untuk mendapatkan kehebatan amal, mestilah dengan niat yang hebat hebat. Sebelum membaca Quran, ambillah sedikit masa untuk memperhalusi niat kita atau berdoa untuk mendapatkan apa yang kita niatkan ini. Berniat sebelum membaca Quran dengan pelbagai niat ini akan jauh memberi kesan kepada kehidupan kita secara maknawi atau ganjaran dari sisi Allah Azza Wajalla.

💙1. Niat untuk mendapat syafa'at al-Quran yang bermaksud al-Quran menjadi teman kita, memberi kebaikan dengan izin Allah kepada kita dan membantu kita esok di hari yang kita susah nanti.

Nabi Muhammad saw bersabda: “Bacalah al-Qur’an kerana ia akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi sy…

I gain a ..........

Image
..............


.....................


..............


new bad habit in the midst of keeping up to my resolutions.


The resolution is to read at least 1 book per month. I could not recall which year of "new year resolution" hahahaha

So... I started to read an abandoned book (the book was left behind in the empty cabinet at my office)

Then it becomes a bad habit, because I was hooked to the story, I bought the entire series (and read it of course).... "damn..."said my wallet .... luckily it was only 3 books in the series



So I have completed 3 books as of now but I need to find books that is not in a series hahhahahha

Being a lady

Image
Last week, I had a heart-to-heart talk with my girlfriend. Actually more of her talk to me, I only listened. However we reached a conclusion that even though both of us not a very girlish lady, we still feel hurt by what other people said or do. Hati kering or perempuan yang ganas pun kadang2 ada moment2 hati tissue. Hahahaha

Anyway, it makes me thinking, how do you define being a lady? Then I found this, which I agree 100%.

lamanya........

lamanya.....


tak menulis di sini.....


tak rekodkan anekdot kehidupan.................


banyak yg dah terjadi.....................


banyak yang nak di tulis....................


banyak yang nak di rakam kan disini..................










satu hari nanti lah......

hahahha

bukan bertangguh..........................








tapi masih tak pasti........................


adakah apa yang akan ditulis membawa nilai2 positif atau negatif........................




masih kena sentiasa positif




eh ini lah dah jadi 1 posting
hahahahhahaha