Posts

Showing posts from September, 2010

..:: raya 2010 - open house : part 2 ::..

Image
sambungan....
the next weekend kat my mom's house lak nak buat open house...my mom's neighbours telah berpakat nak buat sekali open house... so adalah dlm 12 rumah yg join venture skali... setiap rumah buat satu menu... disbbkan rasa nak menyenangkan my mom, makanya telah mengofferkan diri sendiri utk buat laksa sarawak...
sekali tu teringat kat rumah cuma ada 2 bungkus je lagi paste laksa sarawak tu.... nasib baik lah masih ada talian hayat yg masih beraya di sarawak... thanks fina sekeluarga... sian mak fina bersusah payah ke post office.... maka nya paste laksa sarawak saya telah di terbangkan khas dr kuching ke klang... hehehe... pagi rabu post, pagi khamis dah sampai... terus rasa kagum dgn poslaju...
so beberapa hari sblm hari open house tu me and hubby membuat lawatan ke setiap hypermarket di shah alam mencari pasta vermicelli... boleh lak habis time2 tu... nasib baik lah ada backup plan... terpaksa lah membeli di cold storage klcc, angkut balik ke rumah pastu angkut lagi …

..:: raya 2010 - open house : part 1 ::..

Image
bulan syawal dah nak sampai penghujung barulah terhegeh2 nak citer pasal raya... hehe nak buat camna... tak larat nak fokus... raya tahun ni mmg agak memenatkan...
okey... mana nak start... hmm... pd raya ke-9 adalah birthday my MIL... so hubby and siblings decided to throw a surprise party in disguise of an open house... patutnya nak ajak adik beradik MIL je tp diorg semua ada hal lain dan berada di luar kawasan pd hari sabtu tu... makanya tetamu kehormat adalah kwn2 MIL @ team marhaban.... so adalah buat doa selamat sket jugak...
menu nya adalah... makaroni sup... nasi impit + lemang berlaukkan rendang ayam dan gulai ayam (ke ungkep)... nasi putih + gulai ayam + sambal ayam penyet + sayur goreng style jawa... main chef adalah kakak ipar saya... tugas i masak nasi impit, lemang (yg segera punya je ok) jd asisstant chef yg memotong2 bhn mentah sampai pijar2 tangan...siap masak2 nye mmg ngam2 semasa tetamu yg mula2 sampai...hehe baik nya timing...
mmg tak putus2 lah tetamu nya sampai dari…

..:: anecdote 9 - arjuna ::..

Image
aiman is at the phase of remembering everything he saw or experience and be able to tell it again a few months later down the road... the usual victims are his 'alang' and uncle sab... during raya he was telling both of them about the sabah trip that happens on early july (which was two months ago)... the story was quite details inclusive of the advertisements he saw at kl sentral...
aiman: "aiman pergi kl sentral... pastu nampak arjuna!!" 'alang' & uncle sab: "huh? sapa arjuna tu?" (okey this pair did not watch that much tv) aiman: "ala... arjuna... kul 9.30 mlm hari isnin di tv3" (ini telah diucapkan dgn nada seperti iklan di tv)
:))

..:: ceritera train no 4 - duit kecik ::..

Image
semalam hubby puasa sunat... sejak keblkgn ni selalu hujan ptg jd kebarangkalian utk jam adalah tinggi dan kebarangkalian utk hubby sampai di lrt stesen to pick me up pada waktu azan maghrib berkumandang juga adalah tinggi....
maka sbg seorg isteri yg prihatin ( hehe sekali sekala masuk bakul angkat sendiri ), telah teringin membelikan hubby sebotol air lemon tea di kedai di lrt station sbb takut tak sempat sampai kedai waktu berbuka... maka saya pun gi lah kaunter membawa sebotol air lemon tea... si cashier tu pun scan lah botol tu... tetttt... saya pun menghulur sekeping note lima ploh hinggit... si cashier bertanya " takde duit kecik ke kak?" saya menjwb " takde lah dik" dan dan tu si cashier tu mengscan botol tu sekali lagi... tettt... "Payment Cancel"
saya tergamam... eh boleh lak dia suka2 ati nak cancel kan purchase aku.... terkedu sgt sambil kelip2 mata pastu terus kuar... pastu rasa nyesal sket sbb tak sound budak tu.... aaaa... kedai dia bukanny…

..:: anecdote 8 - pomperan ::..

Image
ni kisah erina pulak time2 raya ni baru perasan sebenarnya... ingatkan aiman je yg suka ckp2 terbalik2 (dulu2 dia ckp bateri tu 'bareti')
skrg ni turn erina lak... perempuan jd 'pomperan'
hehe...
dimekap kan oleh alang nye...siap dgn eyeliner bagai... ibu nye pun tak pakai eyeliner... ehhehe

..:: sharing stories - orang ikhlas itu tertindas? ::..

Dua minggu lepas saya melihat seorang wanita sedang asyik membaca majalah diruang menunggu LRT. Beliau membaca ruangan "Beduk diketuk" . Tanpa melihat majalahnya saya pasti ianya majalah SOLUSI. Dengan rasa bangga saya pun keluarkan majalah SOLUSI yang saya bawa dan baca ruangan baca ruangan yg sama dan tajuknya ialah "ORANG IKHLAS TERTINDAS". Karikaturnya menarik juga.Kebetulan ada sahabat yg menghantar rencana ini ke email saya, bertambah mudahlah saya memanjangkannya sebagai iktibar. HarAp tidak di dakwa oleh penerbit majalah SOLUSI.

ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?


Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.

“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.

“Mengapa?” balas …

..:: erina is reading a book ::..

Image
erina tgh membaca buku cerita toy story... dia belum pandai membaca lagi... so dia baca ikut suka dia lah ... dia buat jalan cerita sendiri...
dialog nya ada lah seperti berikut "pastu dia gi jln2... pastu hdusdashkdhasdhahda (konon2 ni ckp english lah) i dont know what...pastu dia ikut kawan dia..."
hehe mcm lawak je sbb dia bukannya reti speaking in english lagi... tapi boleh kuar ayat "i dont know what" hehehe

sorry sorry

sorry bebanyak ye sbb posting yg sblm ini the 10 inspiring points kehilangan gambar2 nye...
ni lah buat posting main copy paste je... pastu dah ngantuk tak double check rupa bentuk nya... pastu scheduled je utk auto publish...
so sila lah maafkan diatas ketidakcekapan saya itu

..:: sharing stories - 10 inspiring points ::..

TODAY'S INSPIRATION!


HOW TO STAY YOUNG ... ...


1. Throw out non-essential numbers.

This includes age, weight, and height.
Let the doctors worry aboutthem. That is why you pay them.


2. Keep only cheerful friends.

The grouches pull you down.
(Keep this in mind if you are one of those grouches!)




3. Keep learning:
Learn more about the computer, crafts, gardening, whatever.
Never let the brain get idle. "An idle mind is the devil's workshop."
And thedvil's name is Alzheimer's!


4. Enjoy the simple things



5. Laugh often, long and loud. Laugh until you gasp for breath.
And if you have a friend who makes you laugh, spend lots and lots of time with her/him !



6. The tears happen:
Endure, grieve, and move on.
The only person who is with us our entire life, is our self.
LIVE while you are alive.


7. Surround yourself with what you love:
Whether it's family, pets, keepsakes, music, plants, hobbies, whatever.
Your home is your refuge.



8. Cherish your health:

If it is good, preserv…

..:: anecdote 7 - raya 2010 ::..

bila dah berkumpul ramai2 di kala hari raya... maka aiman sperti biasa akan mengeluarkan kata2 yg mmg membuatkan org bergelak beramai2
senario: aiman sdg duduk di riba uncle nye... (aiman adalah agak kurus jd tulang punggung dia mmg akan terasa diatas riba)
uncle: ishk aiman nya bontot ni tajam lah... hubby: mmg bontot aiman tajam (ni saja nak mengusik aiman lagi) aiman: ayah lah ni... sapa suh pilih anak ini...

..:: raya:- air gas ::..

Image
hari tu sblm start bulan puasa dah berazam utk tidak minum air gas sbb baca 'the dark side of soft drink' mmg tercapai lah masa bulan puasa... first day raya okey lagi sbb takde gi memana sgt...
tapi... bila raya kedua... gi balik kg hubby... ambik ko... semua rumah hidang air gas.... wuuaaahhh habis punah azam tanak minum air gas.... anak2 mmg excited lah minum air gas... kasi sket2 je tapi dia nya nak lagi tu ntah berapa kali..... sampai kan my SIL boleh mengeluarkan soalan yg bernas sekali... "kenapa kat kg, org hidang air gas tp org kat bandar hidang air kordial?"
so ada siapa2 yg leh jawab soalan diatas?
p/s: anda leh click kat gambar utk info yg lebih menarik pasal soft drink (gambar telah digoogle shj)

..:: Don't Quit::..

Image
- this is a sharing session -


(photo by hubby)

Don't Quit

When things go wrong, as they sometimes will,
When the road you're trudging seems all uphill,
When funds are low and the debts are high,
And you want to smile but you have to sigh,
When care is pressing you down a bit,
Rest if you must, but don't you quit.
Life is queer with its twists and turns, As every one of us sometimes learns,
And many a failure turns about,
When he might have won if he'd stuck it out. Don't give up, though the pace seems slow -
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than
It seems to a faint and faltering man;
Often the struggler has given up
When he might have captured the victor's cup,
And he learned too late, when the night slipped down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out -
The silver tint of the clouds of doubt,
And you never can tell how close you are -
It may be near when it seems afar;
So stick to the fight when you're hardest hit -
It&…

Selamat Hari Raya Aidilfitri

maaf zahir batin.semoga sambutan hari raya kali ini lebih bermakna dgn keluarga tersayang. berhati2 di jalan raya. dan owhh... berhati2 juga tatkala makan2, jgn bnyk sgt dan silalah amalkan pemakanan sihat hehehe... reminder utk diri sendiri juga :)


hehe suka dgr lagu ni... sbb 1) ada fara fauzana walaupun tak banyak part dia nyanyi.... 2) sbb lagu ni catchy... hehe..
so Selamat Hari Raya kawan2...

..:: kisah ramadan ini ... part 2 ::..

Image
lama dah tak meluahkan perasaan kat blog ni... asyik berkongsi cerita2 je...
anyway... ramadan ni mmg rasa agak penat... rasa2nya sbb ambil kesempatan puasa utk berdiet skali.... so bila tak mkn bnyk sgt energy pun kurang lah...pastu angin pun masuk badan...bila dah angin start lah muntah...lg satu rasanya disbbkan ngantuk sgt lepas sahur terus baring tdo so mmg buat badan lemah je... tapi bila time working days mmg hari2 kena berjln hampir 1km kekdg 2,3 trip jugak lah tu yg mmg terasa penat dan tak larat.... tapi gagahkan jugak lah kan sbb bulan ramadhan... hehe kekdg rasa mcm budak2 lak... tapi first week lah yg teruk mcm tu...
by 1st weekend dah cukup bertenaga dah... balik rumah my mom dulu... ari sabtu tu first day aiman berpuasa... nasib baik dia mmg jenis tak bnyk mkn so agak senang nak ajar berpuasa tp dia punya main mcm hari biasa... dr pagi sampai ptg terlari sana terlari sini terjerit sana terjerit sini.... by 6pm dah meraung...haus haus... hehe seronok gak tgk dia first t…

..:: Sharing stories - Tale of Two Pebbles ::..

Image
- this is sharing stories session -


Many years ago in a small Indian village, a farmer had the misfortune of owing a large sum of money to a village moneylender. The moneylender, who was old and ugly, fancied the farmer's beautiful daughter. So he proposed a bargain.


He said he would forgo the farmer's debt if he could marry his daughter. Both the farmer and his daughter were horrified by the proposal. So the cunning money-lender suggested that they let providence decide the matter.


He told them that he would put a black pebble and a white pebble into an empty money bag. Then the girl would have to pick one pebble from the bag.

1) If she picked the black pebble, she would become his wife and her father's debt would be forgiven.

2) If she picked the white pebble she need not marry him and her father's debt would still be forgiven.

3) If she refused to pick a pebble, her father would be thrown into jail.

They were standing on a pebble strewn path in the farmer's field. As t…

..:: Gula Oh Gula ::..

Image
-- ini adalah sharing session -- Gula dan Bahayanya ============ ===== Apakah sebenarnya gula? Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga adalah penyebab utama kegemukkan! Adakah badan kita perlukan gula? Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga. Apakah kesan jika ambil gula berlebihan? 1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit) 2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh 3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal. 4. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan 5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran 6. Meningkatkan paras trigliserid 7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria 8. Merosakkan buah pinggang 9. Mengurangkan …