Posts

Showing posts from December, 2010

Selamat Hari Cuti Suzuki

Image
hehehe disebabkan kehebatan team bola Malaysia, maka PM telah declare hari ini sebagai hari cuti...
sungguh syiok spent the morning lazily with the kids and hubby...
so terima kasih kepada team bola (Safee Sali, KFCM and the others) for all your hardwork and let us have a longer weekend :)

I hate getting bad (or not good enough) advice

Image
3 weeks ago...oh no... 4 weeks ago... erina got stye (ketumbit)
on her right eyelids, at first I thought it was mosquito bite so I just ignore it for a few days.then after a week, it still did not recede or getting bigger so I brought her to clinic. Due to some logistics issue, we went to a not-so-favored clinic. The GP said "Oh! Ketumbit ni, baru seminggu. Takpe. Kalau dah lebih sebulan still tak hilang lagi then please consult eye specialist". Disebabkan the visit was paid by company's insurance, the clinic was sure to overpaid by prescribe my daughter eye drops AND PARACETAMOL. WTH!!! Saya yang buta medicine ni pun tau paracetamol is for fever not for ketumbit. But the clinic assistant said "kalau demam". still wth!!!
fast forward to today... the stye still there. I was at my mom's house this morning, still considering which eye specialist that we would like to consult with. Hubby want to go to clinic nearby so we bring Erina for another consultation with…

..:: anecdote15 - pemadam pensel ::..

Image
Hubby: Erina.... tolong ambikkan ayah pemadam pensel.Erina: Okay... (korek2 dalam beg pensel dia...pastu buka pensel box...pastu kuarkan pensel)

Erina lari2 gi bagi kat hubby, pemadam dan pensel

Hubby: Ayah nak pemadam je lah... Erina: tadi ayah kata nak pemadam pensel
Saya: hehehe...erina ingat 'pemadam pensel' adalah 2 benda yg berlainan...

what should I do

Image
should I....

.... follow the pack or

.... just be myself or

.... try to blend in or

.... try to participate or

.... try to shine in





why should I???

anecdote 14 - doa sblm tidur

Image
malam td, suh anak2 masuk tidur dulu, dan saya pun solat isyak didalam bilik mereka (hehe solat isyak kul 10 mlm) lepas tu sambung baca quran... kira sekali utk anak2 dengar sebelum tidur....

dah beberapa ayat, tengok2 aiman dah tertidur... dia tidur siang pun kejap sgt so mlm cepat sket tidurnya... erina still bermain2 bawah selimut... entah hapa2 dia bercerita sorang2.... saya teruskan pembacaan al-quran lagi... pastu dengar erina dah tukar cerita "A...ba... ta... sa...ja..." (dah macam membaca iqra', dia kira mcm shadow saya yg tgh membaca quran) pastu tetiba "bismillahirahmannirrahim....
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-

-
-

-
-
-
-
-

-
-
-
allahuma bariklana fima razaktana wakina azabbannar...amin..."

boleh dia baca doa makan sebelum tidur... hehehe nampak sgt dia tak tau nak baca doa lain :P

..:: selamat tahun baru @ salam maal hijrah 1432Hijrah ::..

ye hari ni dah 3 muharram.... still awal tahun baru lagi kan.... hehehe...
bagaimanakah anda menyambutnya?
saya mulakan dgn membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun (as usual) pastu pagi selasa tu tgk kat tv1 perhimpunan maal hijrah tu... so ada lah time persembahan nasyid tu, boleh saya masih ingat lagi lagu2 tu... hehehe rasa dah berzaman tinggalkan waktu sekolah... waktu sekolah agama je pun nyanyi nasyid2 ni... lagu ni



so apakah azam anda di tahun baru 1432H ini?
azam saya... simple je.... nak jd insan yg lebih baik :) azam yg baik kena lah yg measurable baru lah leh quantified tercapai ke tak kan... so disbb azam yg simple tu susah nak measurable... ni lah azam saya (sbg peringatan kpd diri sendiri) 1- menunaikan solat di awal waktu (hehehe no more combo2) 2- mengganti puasa seawal yg mungkin 3- menambah simpanan tabung haji (owh dah kena aim tahun bila nak gi haji ni) 4- membaca al-quran secara konsisten (kena paksa at least sehari baca +- 20 ayat gak)
errrkkk cukup lah tu kang banyak2…

..:: hubby's birthday ::..

Image
this is the starter of events yg akan mengeringkan duit2 didalam akaun bank saya pada hujung2 tahun... hehe... even though that is a fact, but i love spend money for my loved ones. their happiness is much more valuable than the money :)
sebenarnya sejak kahwin, the ritual for his birthday is having dinner yg agak special sket... sebelum2 ni, time keje tmpt lama, saya adalah menjadi miskin bandar (owh saya harus buat satu entry pasal ni... later2 lah ye) maka nya tidak penah memberikan apa2 hadiah benda2 (seingat saya lah kan), so i planned to send him a surprise, i ordered a bouquet of ferrero rocher. i was torn between a bouquet of chocolate or plus a teddy bear. but feels a bit tacky, wacky, weird to give a macho man a teddy bear. haruslah kena pau dgn erina nanti.
he had a conference/seminar for the morning so he will be out from the office. the whole morning i kept checking my order, dah sampai ke belum dah sampai ke belum dah sampai ke belum. hampir2 nak call opismate dia utk tany…

..:: busy weekends of almost year end - part 2 ::..

Image
wuuuhhuuu.... we went to MAHA 2010 on Sunday morning...
memula ingat nak took our usual Sunday breakfast kat Pasar Tani Shah Alam, akan tetapi ada fun fair lah kat car park pasar tani so berkuranglah tempat letak kereta... kitorg dah round dekat setengah jam so pegilah je kedai mamak yg berdekatan utk breakfast, lepas breakfast baru terus gi MAHA...
lebih kurang kul 10 sampai sana... tapi dah agak jem gak lah...berjaya mendapatkan parking berdekatan dgn Sua Rasa TV9... then start lah berjln2 di MAHA
mula2 jumpa cik nangka yg BBEESSSAARRR...oh ingatkan omputih je ada tanam labu besar2.... org malaysia pun dah tanam nangka besar...
tgk nenas di Laman Nenas...rasa2 makanan berasaskan nenas, oh ada nenas salai yg sedap tak nampak lak dia jual kat mana.... ishk rasa rugi lak... they also have technology of producing paper from daun nenas, nice and very environmental friendly.
then pegi Laman Padi lak,... boleh lak tunjuk kat anak2 bandar ni (my kids lah kan) pokok padi... dan juga tgk model mes…