..:: busy weekends of almost year end - part 2 ::..

wuuuhhuuu.... we went to MAHA 2010 on Sunday morning...

memula ingat nak took our usual Sunday breakfast kat Pasar Tani Shah Alam, akan tetapi ada fun fair lah kat car park pasar tani so berkuranglah tempat letak kereta... kitorg dah round dekat setengah jam so pegilah je kedai mamak yg berdekatan utk breakfast, lepas breakfast baru terus gi MAHA...

lebih kurang kul 10 sampai sana... tapi dah agak jem gak lah...berjaya mendapatkan parking berdekatan dgn Sua Rasa TV9... then start lah berjln2 di MAHA

mula2 jumpa cik nangka yg BBEESSSAARRR...oh ingatkan omputih je ada tanam labu besar2.... org malaysia pun dah tanam nangka besar...

tgk nenas di Laman Nenas...rasa2 makanan berasaskan nenas, oh ada nenas salai yg sedap tak nampak lak dia jual kat mana.... ishk rasa rugi lak... they also have technology of producing paper from daun nenas, nice and very environmental friendly.

then pegi Laman Padi lak,... boleh lak tunjuk kat anak2 bandar ni (my kids lah kan) pokok padi... dan juga tgk model mesin diorg proses padi sampai jd beras... tapi sbb anak2 bandar ni tak tahan panas, puteri lilin, dah menggelupur kat situ nak cari tempat sejuk so takleh lak nak menelek semua benda yg dipamerkan kat situ...

pastu pegi Fishery Showground lak... gi jugak lah jenguk ada site fish feeding... kena naik mcm pelantar atas tasik..pelantar buoy tu...jenis plastik tu so kalau naik ramai2 mmg seriau sket lah... tp kena tunjuk berani depan anak2 so berani kan lah diri gak jln2 atas platform yg terumbang-ambing tu... sekali time nak turun dari pelantar tu, ada lah perempuan ni yg mcm kurang sabar... tak nak tunggu orang clear dulu dr platform tu, dia nak terus naik gak...sekali...ambik ko... terjunam sebelah kaki dalam tasik tu... habis lah seluar dia bau ikan.... ngehngeh....

ingatkan lepas tu nak gi tgk State Pavillion lak, tapi Aiman dah berzikir "mana binatang?" setiap 2 minit, so naik lah tram (oh... tram dan bas disediakan utk dari satu tmpt ke satu tmpt yg lain) tapi tersilap tram... tram tu patah balik ke start point....

so kitorg sambung je lah kat Livestock Showground, tengok kambing biri2 yang tak berhenti mengembek... lembu penjantan (mmg lembu utk pembiakan) yg mmg gila besar tahap2 mcm bison (mcm lah penah tgk bison live)... yg gambar bawah ni 1 tan beratnya...
yg ni pulak dgn tuannya
lembu2 ni semuanya dlm lingkungan umur 2 tahun tapi dah besar gabak gitu... uuuhhh mmg sedikit takut kalau dia naik angin time tu hehehe...

pastu kitorg dah agak kepenatan (sila baca sbg anak2 dah meragam, ibunya dah tak larat nak layan) so kitorg bergegas je lalu dkt tmpt jual pokok, jual orkid, Sua Rasa tanpa membeli apa2... :( agak terkilan gak lah sbb ingatkan boleh lah nak beli barang 1 atau 2 anak pokok tapi takde rezeki penjual2 tu...

dah balik baru teringat yg Murtabak Mengkassar buka gerai kat situ tapi terlupa nak cari sbb tak cover semua tempat... cheh... pastu tgk bnyk sgt lagi yg termiss... korang boleh check kat sini http://www.mahaexpo2010.com/

hmmm tapi MAHA ni sampai ahad ni je (5hb Disember), tapi weekend mcm dah full, kalau tak boleh pujuk hubby utk gi mengharung jam utk gi lagi....hmmm

oh mmg jam kalau dtg lepas kul 10pg. masa balik tgk org parking adalah dekat 2km dari tapak MAHA tepi lebuhraya, ada yg sanggup lintas lebuhraya tu...ishk bahaya sungguh...

kesimpulannya MAHA best walaupun tak cover habis, kalau tak gi lagi weekend ni...kenalah tunggu lagi 2 tahun utk pegi :)

Comments

Popular posts from this blog

lamanya........

resepi oreo brownies

Being a lady