Posts

Showing posts from July, 2012

sila bersopan di jalanraya dan juga meja buffet

ari tu gi kenduri kat rumah sedara, sampai2 je baru habis marhaban. so makcik2 marhaban ni pun berduyun2 lah beratur kat meja buffet yg kecik tu. kenduri kecik je so meja buffet pun kecik je. saya sbg tetamu vvip (perahsan sendiri) yg baru datang terus je beratur utk amik makanan gak... lapar dah sebenarnya ;)

depan saya ada 2 org makcik ( A & B) tengah nak amik nasi dan di blkg saya ada sorang lagi (C) turut sambung beratur. tetiba ada sorang makcik yg dah agak tua (lebih 60 tahun rasanya) (D) terus je potong queue. bukan potong queue pun, dia berdiri belakang si C tapi tangan terus amik nasi kira mcm tangan dia over the table lah nak amik nasi  tu... yg A & B dah tengah nak amik lauk, disbbkan meja buffet kecik so ada satu senduk je lah utk setiap lauk, dan org2 mmg amik dari satu side je

akan  tetapi makcik D ni boleh lak dia main amik je senduk tu from the other side of the table (kira dia takyah keliling meja, dia statik satu tempat je) dan amik lauk2 dia. saya dalam hati…

the initiation

Image
last 2 weekend (07.07.12), adik ipar yg ke-3 (anak ke-5 my hubby's sister) kawen. adik ipar yg ke-1 (anak ke-3) kawen tahun 2008 dan adik ipar yg ke-2 (anak ke-4) kawen tahun lepas,2011.

masa tahun 2008, aiman 3 tahun dan erina 2 tahun. sblm adik ipar ke-1 kawen, the then-fiancee tu jarang2 datang rumah MIL. of coz lah kan. so masa kawen tu barulah aiman and erina kenal uncle baru diorg tu. but on the first day itself, aiman dah boleh lanyak2 uncle diorg ni. panjat blkg. main2 skali. that was his way of welcoming the new member of the family.

then last year 2011, aiman dah 6 tahun dan erina 5 tahun. aiman still buat kaedah yang sama for the newest addition in the family.

akan tetapi yg tahun ini, aiman dah tukar method of initiation lah pulak..... no more lanyak2 or physical contact. dia bagi soalan2 dan ayat2 yang sungguh mencabar minda si pengantin baru.... sambil2 dia lalu lalang depan 'the new uncle'
1- "uish....baru kawen dah kaya dah" (sbb pengantin baru pe…