Posts

Showing posts from December, 2012

Rahsia Surah Al-Kausar

Image
--- shared from facebook --



Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat ; diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. ba…

myMetro | Jaga tulang dari muda

Image
myMetro | Jaga tulang dari muda

Peringatan utk diri sendiri juga....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaga tulang dari muda Oleh Faizatul Farlin Farush Khan
ffarlin@hmetro.com.my KAJI selidik yang dijalankan oleh pembekal produk tenusu, Fonterra, mendapati 32 peratus rakyat Malaysia tidak mengambil makanan berkalsium tinggi setiap hari. Lebih dua pertiga pula tidak melakukan senaman secukupnya, lantas mendedahkan mereka kepada risiko osteoporosis dan penyakit lain berkaitan tulang.
Lebih mengejutkan, satu perempat daripada mereka tidak tahu di mana dan bagaimana untuk mendapatkan vitamin D iaitu nutrien penting bagi mendapatkan tulang yang sihat dan kuat.

BERKHASIAT...pilih makanan yang banyak sumber kalsium untuk menguatkan tulang. Osteoporosis yang bermaksud tulang poros, ialah masalah jisim tulang makin berkurangan, lemah, rapuh serta mudah patah dan dalam jangka panjang, postur tubuh penghidapnya membongk…

aiyyooo boleh terlupa lak...

Image
pada satu hari (sila baca dgn intonasi dan gaya "pada zaman dahulu"...pandang ke atas...hahhaha ).... tatkala pulang dari bekerja...setelah seharian jenuh melayan segala soalan users..... saya pun check aa mailbox kat rumah... nak amik surat2 hubby... selalu nya memang ada surat2 beliau je lah yang ada pun.... tetiba... eh eh ada surat utk diri sendiri... terasa gumbira jap walau pun tak tau surat apa kah itu... bila buka tengok dapat ini....
Tengok2 ada voucher utk cookware Jamie Oliver... pastu macam blur...apsal lak dapat ni? sbb takde apa2 surat or dokumen lak dalam envelope tu... semata2 ada voucher je....lama gak termenung memikirkan kenapa dapat voucher....
walaupun agak tempting utk membeli cookware berjenama Jamie Oliver, disebabkan my little home sweet home masih takde kitchen cabinet so macam malas nak memenuhkan ruang dgn barangan yg akan jarang dipakai... so i have to let it go... rezeki kawan2 lain :)

anyway..... hari ni baru teringat nak check kat kuali.com dan…

Tips Dr. Fadhilah Kamsah

Pg td masa nak gi kerja, dengar sessi motivasi kat KL FM... Biasanya kul 7.50pg ada 10 min sessi motivasi (isnin), IT, kesihatan dan kewangan (x ingat lak hari apa )...Tadi dengar dah separuh jln... Tapi dapat gak lah sedikit pedoman... So tulis kat blog ni supaya sentiasa ingat dan juga untuk orang lain tahu gak...
1- kepenatan orang yang bekerja keras  atau rajin bekerja akan mencuci dosa2nya
2- orang yang selalu malas atau ponteng kerja, allah beri peluang cuci dosa dengan sakit yang diberi
3- ibu bapa yang tinggi disiplin bekerja walaupun anaknya tak nampak, anaknya akan jd berdisplin juga
4- kalau ibu bapa tu malas or selalu ponteng kerja, anaknya pun begituSecara logiknya pun, ibu bapa yang jadi idola atau contoh pada anak2.... Contoh yang bagus ditunjukkan jadilah bagus dan juga sebaliknya....
Semoga saya dan suami dapat memberikan contoh yang terbaik kepada anak2 kami....aminnn...

wow...it is already 9 years :)

Image
Time do really flies.... tetiba je (tetiba sangat lah kan) dah 9 tahun menikah dgn hubby.... but this year the date is very special... 12/12/12 perrggghhh nasib baik bukan tahun ke 12 nye anniversary ;)



Dear Sayang,

9 years ago we started this journey of Marriage
The journey of combining our lives as one
The journey of integrating our families
Its not an easy peasy journey
We have been going up and down
we have been moved to the left and right
Sometimes spinning in the same place
Dancing around life's obstacles
But I really enjoy the journey as I have you at my side
Which make my life glorious

Now we are blessed with three gorgeous children
A son who sometimes can speak non-stop (literally)
who I am certain can grow up as a great man as yourself
Two princesses who always be "anak ayah"
who in future would be as beautiful as myself (of course lah kan...hihihi)
and an angel hopefully waiting for us in heaven

I know you are working very hard
To provide the best for me and …

The Big Bad Wolf Sale is here!

Image
The Big Bad Wolf Sale is here! harap2 sempat lah nak singgah ;p


The Big Bad Wolf Sale is here! By ROUWEN LIN
star2@thestar.com.my

Whole lotta books: This is what three million books looks like! Workers were still scurrying around yesterday to get everything ready for today’s 6.30am start of the Big Bad Wolf Sale at The Mines in Sri Kembangan, Selangor. The sale continues until Dec 23. The Big Bad Wolf Sale is back with a record three million titles up for grabs. THE Mines Convention Centre in Seri Kembangan, Selangor, is all set to be a book haven for book lovers from today until Dec 23. The doors to the highly anticipated Big Bad Wolf Sale opened today at 6.30am, and with a 12,500sqm fully air-conditioned hall packed with books priced at 75% to 95% lower than their retail prices, visitors are spoiled for choice. “Amazingly, the world’s biggest English book sale is held not in Britain, Japan, Singapore or the United States. Instead, you find it in Malaysia, a small country with a populat…

Are you happy???

Image
Happiness is very subjective. It is not tangible but pursued by everyone in the world.

As defined in Wikipedia : "Happinessis a mental or emotional state ofwell-beingcharacterized by positive orpleasantemotions ranging fromcontentmentto intense joy.[1]A variety ofbiological,psychological,religious, andphilosophicalapproaches have striven to define happiness and identify its sources. Various research groups, includingPositive psychology, endeavor to apply thescientific methodto answer questions about what "happiness" is, and how we might attain it. Philosophers and religious thinkers often define happiness in terms of living a good life, or flourishing, rather than simply as an emotion. Happiness in this sense was used to translate the Greek Eudaimonia, and is still used in virtue ethicsHappiness economics suggests that measures of public happiness should be used to supplement more traditional economic measures when evaluating the success of public policy."
Since …