Posts

Showing posts from October, 2010

..:: kid's milestones - the update ::..

Image
the update......



















hehehe we managed to pull it off by using thread hehehe.....
mission accomplished :)

..:: kid's milestones ::..

Image
i do not remember the exact date of every and each milestones that my kids have gone through. but i do remember the feelings of going through the milestones...
however, last week i totally missed aiman's major milestones....gigi dia tercabut :D tengok2 dah rompong je gigi depan dia... i asked him when the teeth goes off tapi dia pun tak tersedar.....
then a few days ago, i noticed gigi kekal dia dah menunjukkan diri... 2 sekali lak tu... and gigi depan dia lagi satu dah start goyang... hubby is scaring him by saying to pull it off... hehe sian budak tu... have to do it without him realize that we are try to cabut the teeth...
maybe i need to feed him things that can make teeth pull off by itself... perhaps this one or this one

..:: how do you de-stress? ::..

Image
after a stressful day at work or setelah bengang dgn org2 tertentu....
saya akan memasak for my family... setelah berpenat2 memikir kan nak masak apa, penat okey nak pk masak apa, dah lah kekdg nak masak sesuatu masakan tak cukup bahan2 so mmg penat lah nak pk nak masak apa dgn brg2 yg ada dan dimkn oleh ahli keluarga especially hubby, kalau anak2 tak mkn leh paksa gak tp kalau hubby tak mkn mmg tak leh buat apa lah kan.
pastu penat menyiapkan bhn2 masakan, walaupun dapur ku kecik je tp penat gak berulang alik ke sinki ke troli ke petiais ke dapur... saya bukannya jenis yg time nak masuk dlm kuali time tu lah baru potong, mmg jenis lembap memotong eh bukan lembap cuma tak cukup laju....
pastu memasak nya lagi.... berdiang kat api lama2 pun penat gak, panas ooo... berdiri lama2 pun penat gak..... tapibiasanya semua nya siap dlm masa satu jam.... tapi lepas dah siap semua mmg lega lah walau pun penat...mmg cara de-stress yg bagus :)

..:: what make up your day?? ::..

Image
being a mother of two kids do have its perk and downside...
one of the downside is bila dah pregnant dua kali, perut dah membesar dua kali dan bila mengecik dua kali dah tak sekecik sblm kahwin, begitu juga dgn paha, sbb bila perut dah besar paha kena besar jugak, kalau tak tergolek lah orang tu kedepan sbb perut besar paha kecik tak dpt tampung... betul tak? ;) mmg kagum lah dgn sesapa yg boleh dpt perut and paha spt sblm kahwin tanpa pegi slimming or tanpa berusaha langsung....ada sesiapa yg begini???
org kata kalau pregnant anak lelaki perut ke depan so bila dah bersalin mmg agak senang utk kembali ke bentuk badan asal, tapi kalau anak perempuan mmg perut melebar ke sides so mmg membesar dan susah lah nak kurus balik.
dari pengalaman saya sendiri pun mmg betul berlaku mcm tu, lepas anak pertama mmg slim dgn jaya nya, bila second time anak perempuan mmg terpaksa berusaha keras lah nak dpt figure lama balik.... my girl pun dah masuk 4 tahun, ibu nya still tak dpat figure lama balik... p…

..:: anecdote 11 - di dalam kelas ::..

Image
ini adalah sewaktu aiman dan erina bermain2...
------------------------------------------------------------------------------------------------- senario : didalam kelas erina (cikgu) : bangun semua aiman (murid) : selamat pagi cikgu (style upin & ipin) e: ok duduk duduk semua e: ok hari ni nak belajar apa? a: apa2lah cikgu e: ok kita belajar nyanyi lah... ada sapa2 yg tau lagu nobodibutchu ke ultraman ke
------------------------------------------------------------------------------------------------
:)) alangkah bagusnya kalau ada cikgu yg mcm ni...heheh belajar nyayi lagu yg mcm ni...

..:: sharing stories - kata kuncinya adalah frugality (berjimat cermat) ::..

Image
Five Billionaires Who Live Below Their Meansby Katie Adams
Thursday, April 1, 2010 provided by
At least once in your life - maybe even once a week or once a day for that matter - you have fantasized about coming into a lot of money. What would you do if you were worth millions or even billions? Believe it or not there are millionaires and billionaires among us who masquerade as relatively normal, run-of-the-mill people. Take a peek at some of the most frugal wealthy people in the world.Warren Buffett
Associated PressMillions of people read Buffett's books and follow his firm, Berkshire Hathaway's, every move. But the real secret to Buffett's personal fortunemay be his penchant for frugality. Buffett, who is worth an estimated $47 billion, eschews opulent homes and luxury items. He and his wife still live in their modest home in Omaha, Nebraska which they purchased for just $31,500 more than 50 years ago. Although he's dined in the best restaurants around the globe, given t…

..:: 10.10.10 ::..

Image
hehehe saja je nak buat posting time 10.10.10 10:10AM - - - - - - - - - -
- - - -
- - - so just enjoy your sunday people...

..:: no I in the TEAM ::..

Image
yeah... there is no I in the TEAM..... tak caya? cuba eja T...E...A...M.... see, mana ada huruf I?! hehe...
didalam kumpulan mmg tak leh ada perasaan saya dan saya sahaja... kerja berpasukan memerlukan perasaan bekerjasama... contoh terbaik adalah

(sila nyanyi beramai2.. . apa yg penting? kerja..sama... ) kerja berpasukan memerlukan setiap ahli menyokong setiap ahli yg lain...
akan tetapi baru2 ini saya telah membaca sebuah iklan... ye... kadang2 iklan juga adalah informative... apa eh yg saya baca... jap gi ambik surat khabar malay mail tu... okey.... there is no I in the TEAM but we should celebrate individuality within the team.... mcm tak paham kan.... meh saya tolong taipkan balik iklan tu...
----------------------------------------------------------------------------------------------- CELEBRATING INDIVIDUALITY WITHIN THE TEAM by Tim Fernandez
In the quest of every organization building a vision, so often we get into working the work that we may tend to miss the element of celebratio…

..:: sharing stories - mukjizat di sebalik bismillah ::..

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz 'BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM' yang bermaksud 'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha> Penyayang.'KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail..2. ' BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. '(Hadith Qudsi)3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.5. Barangsiapa y…

..:: raya 2010 - perut oh perut ::..

Image
setelah sebulan berpuasa... di samping konon2 diet itu... hehe... raya pun tiba lah....
as usual, bila raya, mkn segala jenis makanan yg dihidangkan... yelah kan org dah hidang kena lah makan... so mkn mcm2...walaupun mkn sket sini sket situ tapi adalah mcm2....terlalu bermcm2 sampai kan skrg dah masuk 3 hari dah ni...makan je pastu within one hour pasti akan melawat dr. tan.... aaaaa penat lah mcm ni... tapi dah bermcm2 yg masuk so bermcm2 jugaklah yg nak kuar... ke boleh kira as detox? heheh sbb mcm2 yg masuk mcm sket je tp mcm2 yg kuar mcm banyak je...
agak mmg bermcm2....
oh ini gambar telah di google juga.... dan menjadi idaman hati hehehe... rasanya semua wanita nak sentiasa perut begini ;)

..:: anecdote 10 - kuruskan badan ::..

my sister-in-law is heavily pregnant right now, tgh menunggu hari je... as usual aiman with his way of thinking...
aiman: mak usu ni gemuk sgt lah, nanti kuruskan badan mak usu: heheh yelah (malas nak argue dgn aiman) aiman: cuba tegak2kan baby tu sket, barulah boleh kurus sket
mcm ada sedikit logik jugak kan, kalau baby dlm perut tu tegak barulah ibunya nampak kurus sedikit...