..:: raya 2010 - open house : part 2 ::..

sambungan....

the next weekend kat my mom's house lak nak buat open house...my mom's neighbours telah berpakat nak buat sekali open house... so adalah dlm 12 rumah yg join venture skali... setiap rumah buat satu menu... disbbkan rasa nak menyenangkan my mom, makanya telah mengofferkan diri sendiri utk buat laksa sarawak...

sekali tu teringat kat rumah cuma ada 2 bungkus je lagi paste laksa sarawak tu.... nasib baik lah masih ada talian hayat yg masih beraya di sarawak... thanks fina sekeluarga... sian mak fina bersusah payah ke post office.... maka nya paste laksa sarawak saya telah di terbangkan khas dr kuching ke klang... hehehe... pagi rabu post, pagi khamis dah sampai... terus rasa kagum dgn poslaju...

so beberapa hari sblm hari open house tu me and hubby membuat lawatan ke setiap hypermarket di shah alam mencari pasta vermicelli... boleh lak habis time2 tu... nasib baik lah ada backup plan... terpaksa lah membeli di cold storage klcc, angkut balik ke rumah pastu angkut lagi skali ke klang... nasib baik naik keter... hehe...

so pepagi sabtu tu terus tak tdo lepas subuh, kul 7 dah gi pasar tani cari bhn2 basah lak... selalu nya kalau balik rumah my mom selagi tak kul 8 tak bangun lagi... hehehehe... sedap sgt tilam tu nak buat camna kan... :P jd dr kul 7.30 tu dah sarapan semua terus lah memulakan operasi memasak together dgn hubby, my heavily pregnant SIL, my mom nak tolong tp selalu suh dia tgk2 kan yg bwh khemah...buat kongsi2 so dah pasang 3 khemah...

siap semua skali adalah dlm kul 1 lebih... tu pun my mom dah bising sbb org lain nye menu semua dah kuar... hehehe...kaki mmg dah lenguh dah by that time sbb asyik berdiri dan berjln je...

walaupun dlm kul 3 tu hujan, tetamu mmg agak ramai... overall adalah dlm 300 org estimately lah... walaupun rasanya tuan rumah (penghuni yg dr 12 rumah ni) je yg bnyk mkn... hehehe... ada satay, nasi impit, roti perancis + gulai kawah, roti jala, mihun, karamel dll.... dah tak teringat dah apa je yg ada...

yg penting licin dan cukup makanan utk tetamu...by kul 8 mlm, hubby, erina and myself dah tertumbang dah... dah tak larat...ni ingat balik part yg tak larat ni pun dah terasa balik tak larat nya... sampai ke hari ahad satu hari jugak lah tak larat dan melepek je...

overall puas hati lah dgn laksa sarawak yg telah dimasak itu.... sebenarnya belajar mkn laksa sarawak ni dr ellie, the sarawakian girl... boleh tak dah kawan dgn dia lebih 4 thn baru lah dia masakkan kita laksa sarawak hehehe tp terus membuatkan jatuh chenta dgn laksa sarawak tu... dah lama dah rasa yg first tu tp still teringat2 kesedapan dia... tu yg sanggup belajar camna nak masak...hmmm rasa nak buat lagi lak laksa sarawak weekend ni...

tapi... laratkah???

gambar ini telah di google dr sini siap ada resepi lagi... tapi saya tidak buat versi itu... nanti2 kalau rajin saya paste kan resepi laksa sarawak versi saya... tapi takleh janji bila lah ye... bergantung pd tahap kerajinan i lah ... :))

Comments

Popular posts from this blog

lamanya........

resepi oreo brownies

Being a lady