Snippets of Ramadan 2015

p/s: this post was written 3 days before raya... :D

Ramadan dah nak habis baru terhegeh2 nak simpan memori2 ramadan....

Tahun ni both my Mister A and Miss E berpuasa penuh with much much less drama...alhamdulillah no more drama at 6pm "haus..haus..nak buka...nak buka..." hehehe Mister A pun dah tak demand roti john setiap hari as menu wajib berbuka puasa... The first week puasa tu dapatlah buat 2 kali homemade roti john... boleh lah... tapi guna banyak telur lah kan...

Tahun ni weekdays mmg tak masak utk berbuka... masak hanya utk sahur... mmg param di hati utk berbuka lah... but hubby mmg beli cukup2 je... biasa nya nasi kerabu/ambeng/mee sebungkus then kuih muih tops 2 jenis so memang ngam2 je... kuranglah pembaziran...

Tahun ni... rasa macam tak cukup weekends... ahhaha weekdays pun  macam tak cukup masa... 1st weekend kat my mom because its my birthday .. :) weehooo ... dpt hadiah bertema "al kautsar" ko mampu hadiah pun ada tema... hahaha...actually secara kebetulan hubby and bro gave 2 different things with the same name of "al kautsar"... sync betul mereka berdua itu...

 2nd weekend sabtu join ofis nya csr program... berbakti di masjid sebelah sekolah anak2... :P pastu dgn panas teriknya... almaklumlah kerja dlm opis mana kena cahaya matahari tengahari or petang pun kan... menggelupur berehat cari tmpt aircond...macam budak darjah 1 puasa... hahahah... sampai Miss E pun cakap "mana ada panas sangat... ni biasa je ni".... of coz lah dia biasa je... dia balik sekolah tengahari ...sekolah dia kat sebelah masjid tu je... hahahha rasa nak dush je dia time tu.... berlagak terer dgn ibunya...then ahad tu gigih balik rumah MIL berbuka adik2 beradik yg lengkap.... susah tu nak kumpulkan the 7 of them during bulan puasa.... tu pun my nephews takde...

the 3rd weekend, jumaat tu iftar berjemaah dgn opismate hubby di cafe maeps, sabtu ... we were invited for a private function of iftar at concorde hotel... diberi santapan rohani dgn tazkirah dr habib ali zaenal abidin and habib syech assegaf... terlebih seronok berpeluang menimba ilmu dari mereka lebih2 lagi di bulan ramadan... antara point2nya... cintailah alquran dan jadilah org mukmin bukan setakat muslim sahaja... then ahad tu barulah boleh nak gi shopping raya.... as usual... our port utk shopping raya...kompleks pkns shah alam.... punya lah pusing2 pusing2 pusing2 cuma dapat baju melayu hubby and Mister A... the girls mesti salah sorang takde size ... jenuh.... then balik rumah my mom utk berbuka...

4th weekend balik rumah MIL and sambung misi shopping raya.... dah nak putus asa so beli je lah jubah for the girls walau sebenar nya hajat di hati nak beli baju kurung je...then hari ahad buat kuih lopes .... hahaha berjaya walau tak sempat nak rasa...penat sgt sampai terlupa nak makan kuih sendiri buat... alkisah buatnya sbb Miss E dgn Miss Z selalu berebut nak makan kuih tu... so buat lah dgn harapan makanlah korang sampai muak... hahahah last2 diorang makan satu je sbb dah nampak sate, yong tau foo etc.... :P penat ibu ko ni masak tau walaupun senang je


one of those days, balance sahur tu buat breakfast Miss Z sbb dia mmg tak puasa ... baru nak masuk 4 tahun kan... buat nasi goreng campur balance ikan bakar... sementara dia makan tu i gi lah sidai kain... tetiba dia bergegas datang dgn muka paniknya...
    MissZ: Ibu...ibu...tengok ni tulang adik terkeluar (while pegang something in her hand)
    Me: oh... ni tulang ikan ni...
    MissZ: bukan bukan... ni tulang adik... keluar dr sini (sambil tunjuk leher and muka panik nak nangis)
    Me: (tahan gelak) yelah2 ok je ni takde pape....
My cheeky Miss Z doing her version of "baby wearing" or should I say "teddy wearing"


tetiba eh dah nak raya.... alamak tudung raya belum beli ... esok je lah beli... masih sempat lagi ni... so second round pkns shah alam to go...tomorrow

Comments

Popular posts from this blog

lamanya........

resepi oreo brownies

Being a lady