... Ikhlaskah kita??? ...

Sejauh mana kah keikhlasan kita dlm melakukan satu2 perkara? Be it either for our personal life, work or etc.

erkk... ini bukan lah tazkirah sbb saya tidaklah alim sangat... cuma sbg peringatan kepada diri sendiri (terutamanya) dan juga sesapa yg membaca...

i believe in doing everything sincerely, kena ikhlas barulah berkat...
a simple example, memasak utk family. being a working mom, balik keje baru lah kelam kabut nak masak, kekdg sampai rumah dekat kul 7 mlm, anak2 dah kelaparan (budak2 besar 4,5 tahun mana paham suh tunggu or tahan perut). mmg saya seboleh2nya tak nak bagi junk food to my kids especially at night time, takut diorg hyperactive memlm. so mmg nak masak proper dinner cepat2. dah lah saya jenis yg bukan boleh masak time nak masuk dlm kuali time tu baru potong bhn2...mmg kena sediakan semua ingredients dulu pastu lebur dan lebur (=masak). jadi... bila memasak dlm keadaan yg agak huru hara itu, ditmbh dgn anak2 yg bergaduh sesama sendiri, saya akan memasak dlm keadaan emosi yg tegang (marah+ penat), dah tak ikhlas masak utk family, dah rasa memasak itu satu tugas yg susah,.... hasilnya.... pasti dan selalu terjadi.... ada lauk yg terlebih pedas, terlebih garam, :( pastu masa mkn rasa sedih sbb semua org tak enjoy makan lauk yg tak sedap :( see... thats the direct effect of not being ikhlas enough...

so skrg ni kalau buat apa2 pun, i need to keep reminding myself, to do it whole heartedly and sincerely... :)

Comments

Popular posts from this blog

lamanya........

resepi oreo brownies

Being a lady